(Jatkoa tälle blogipostaukselle)
Mitäs, jos emme saavutakaan sitä kaipaamamme hyvinvointia ja sitä myötä lukuisia hyötyjä, muun muassa kustannusten alenemisen suhteen tai tuloslaskelman ylimmän rivin kumuloitumisen suhteen keskittymällä vain TYÖhyvinvoinnin haasteisiin? Mitäs, jos kaipaisimmekin kokonaisvaltaisempaa näkökulmaa?
Kokonaisvaltaisuus ja holistisuus ajatuksena saattaa jäädä asiaksi, josta ei oikein saa otetta. Tiedän ja tunnistan tämän. Tänään tulin kertomaan case studyn myötä, miten holistisen hyvinvoinnin coachaus näyttäytyy konkreettisesti yrityksissä?
Tai yhdessä yrityksessä. Jossa kuvitteellinen henkilömme Pekka, 54 v toimii yksikön liiketoimintajohtajana globaalin pelikentän teollisuusyrityksessä. Pekka on tehnyt hienon uran yrityksessä ja vuoden alusta pärähtää käyntiin 14. vuosi saman työnantajan palveluksessa. Hatun noston paikka!
Pekka otti yhteyttä HCA Master Coach Mariaan (ei kuvitteellinen henkilö) 49 v. kuultuaan ystävältään Liisalta Hyvinvoiva johtaja, hyvinvoiva organisaatio -valmennuksesta.
Pekka oli tutustunut coachingin maailmaan muutamia vuosia takaperin jutellessaan Jenkki-kollegoidensa kanssa martinien äärellä Manhattanin kattojen yllä. Neilillä oli business coachin lisäksi parisuhdecoach. Dave taas oli hyötynyt accountability coachistaan sen jälkeen, kun oli lopettanut Health Coachinsa kanssa mittavan "Elintavat haltuun" -valmennussuhteen. Justin oli saanut lohtua ja helpotusta vaimonsa äkillisen poismenon johdosta surun käsittelyyn grief coachiltaan.
Siitä lähtien se oli kutkutellut aina välillä Pekan mielessä...olisiko coachista minullekin hyötyä? Voisinko vielä tässä iässä kokea ammatillista ja henkilökohtaista kasvua, joka toisi elämääni uutta nostetta, iloa ja innostusta? Voisinko jopa saada tämän keskivartalolle vaivihkaa kertyneen pelastusrenkaani sulamaan?
Pekka pohti yhteydenottamista Mariaan pitkään, sillä elämässä oli kuitenkin kaikki hyvin. Mutta jossain sisimmässään hän tiedosti, että asiat voisivat olla paremmin. Hän rohkaistui ottamaan asian esille ensin toimari-Mikon kanssa ja sai vihreää valoa. "Kyllähän se Pekka sinullakin alkaa ikä painamaan mittarissa ja me yrityksen puolesta haluamme, että saamme nauttia osaamisestasi vielä seuraavatkin 14 vuotta. Olet ikään kuin se kivijalka, johon me kaikki luotetaan!" totesi Mikko.
Aloitustapaaminen Marian kanssa järjestyikin nopeasti. "Lämmin kiitos, että otit yhteyttä Pekka! Tämä keskustelu, kuten jatkokeskustelutkin pidämme 100% luottamuksellisena. Kerroit sähköpostissasi, ettet oikein tiedä, mitä valmennukselta tai elämältä haluaisit. Jos kysyisin asian niinpäin, että mitä sellaista et haluaisi elämääsi, mitä siinä tällä hetkellä on?"
Pekka pohtii pitkään ja Maria on huomaavinaan herkistymisen Pekan silmäkulmasta. Tai sitten se on vain tietokoneen näytölle heijastuva aurinko.
"En haluaisi tuntea itseäni näin väsyneeksi koko ajan. Peilistä katsoo aamuisin joku outo mörökölli. Töissä jaksan kyllä olla pääosin hyväntuulinen, mutta välillä huomaan, että en anna itsestäni 100% tiimiläisilleni. Joskus saatan jopa napsahtaa ja korottaa ääntä, vaikkei se ole tarkoitukseni. Minusta tuntuu, että työpäivän aikana informaatiosta menee osa ohi. Varsinkin siitä hiljaisesta informaatiosta, sillä en jotenkin osaa olla läsnä. Tai olen sitä fyysisesti, mutta henkisesti olen usein jo seuraavassa tapaamisessa.
Työpäivä jatkuu illalla kotona, sillä amerikkalaiset kollegat aloittelevat silloin päiväänsä. Näen vaimon silmistä pettymyksen, kun kolmantena pyöränä illallispöydässämme on kannettavani ja Teams-keskustelut. Sekin harmittaa, että saattaa mennä viikkokin, etten muista soittaa lapsillemme. Varsinkin nyt, kun minusta on tulossa muutaman kuukauden päästä pappa!
Haluaisin olla sellainen pappa, joka jaksaa olla läsnä pienen natiaisen elämässä. Joka jaksaa pelata palloa tai hyppiä narua."
Tässä kohtaa kyynel valuu pitkin Pekan poskea, samalla kun silmistä paistaa onnellisuus ja kiitollisuus. "Kiitos Pekka, kuulen ja näen, että nämä ovat sinulle mahdottoman tärkeitä asioita ja ne herkistävät sinua. Kiitos avoimuudestasi. Onko vielä jotain muuta, mitä haluaisit lisätä?" Maria kysyy.
"No olisihan se kiva, että kun tuolla tien päällä paljon kuljen, niin lounasaikaan osaisin valita jonkin muun lounaspaikan kuin sen buffetin, jonka pupunruokaosaston kierrän kaukaa. Aja siinä sitten Kuopiosta kohti Kiinaa, kun vatsa ottaa rattiin kiinni ja olo on kaikin puolin tukkoinen...
Nyt tuli oivallus siitä, että haluan voida paremmin. Olla parempi minä itselleni, parempi mies vaimolleni, parempi isä lapsillemme, parempi pappa natiaiselle, parempi esihenkilö 27 tiimiläiselleni ja parempi työntekijä yritykselle, jossa viihdyn ja jossa tunnen olevani arvostettu."
Pekka nyökyttelee ruudun toisella puolella. Ryhdistä Maria lukee päättäväisyyden ja sen, että Pekka on valmis. Hymynkare viipyilee Pekan huulilla.
"Kiitos Pekka! Käydään vielä seuraavaksi yksityiskohtaisesti läpi tämänhetkistä tyytyväisyyttäsi elämäsi eri osa-alueisiin. Tämä tulee toimimaan meidän mittarina myös valmennuksen onnistumisen suhteen eli 6. tapaamisen ja 12. tapaamisen jälkeen tsekkaamme nämä uudelleen."
Pekka ja Maria tulevat tyytyväisyystaulukkoa tutkaillessaan yhteistuumin siihen tulokseen, että kolme osa-aluetta, jotka kaipaavat kipeiten huomiota tällä hetkellä ovat:
Terveys & hyvinvointi
Itsensä kehittäminen
Parisuhde
Sen jälkeen coachattuaan eri elementtejä em. kolmen osa-alueen sisällä Pekka ja Maria muodostavat valmennustavoitteet seuraavalle kuudelle kuukaudelle Pekan lähtökohdista käsin.
Minulla on terveyttäni ja hyvinvointiani tukevat luonnostaan tulevat elintavat, joiden ansiosta verenpaineeni on laskenut normaaleihin rajoihin, vyötärön ympärykseni on alle 94 cm ja joiden ansiosta jaksan nauttia elämästä elinvoimaisena niin töissä kuin vapaa-ajallakin.
Olen omaksunut ja osaan käyttää valmentavaa, ratkaisukeskeistä otetta tiimiläisteni kanssa keskustellessani ja osaan olla enemmän läsnä.
Minulla on parempi yhteys vaimooni ja olen osannut priorisoida parisuhteemme.
SMART-työkalun mukaisesti tavoitteille luotiin myös mittarit. Myös kohdalle 2 ja 3. "Mistä tiedät, kun olet nämä saavuttanut?"
Sen jälkeen Maria ja Pekka käyvät session lopuksi vielä läpi motivaatiotekijät kullekin tavoitteelle. "Mitä se tekee sinulle? Mikä siinä on tärkeää?" Ja ankkurit, jotka muistuttavat motivaatiotekijöistä.
"Tiedätkö, mitä mä nyt tajusin...sen, että mä olin unohtanut itseni ruuhkavuosien ja urakehityksen tiimellyksessä!" toteaa Pekka. "Kiitos Maria jo tässä vaiheessa, olen erittäin innostunut tästä tulevasta matkastamme!"
Tämän Maria kertoo kuulevansa aika usein. Sen, että unohdamme helposti itsemme siinä hötäkässä, kun lapset tarvitsevat meitä. Kun ura on nousukiidossa.
"Kuule Pekka, hieno oivallus ja tiedätkös mikä on vielä hienompaa? Se, että olet ottanut ensimmäisen askeleen kohti muutosta, kun otit minuun yhteyttä! Et tyytynyt siihen, että nyt vaan on asiat näin, vaan otit ohjat omiin käsiisi."
Maria näyttää alla olevan kaavion Pekalle. Se toimii ohjenuorana heidän 6 kk:n valmennusmatkallaan. Matkan aikana Pekalle selviää elämän eri osa-alueiden väliset suhteet sekä se, mitkä niistä painavat kokonaishyvinvoinnin kannalta eniten vaakakupissa. Pekalle tulee myös selviämään se, että tietoisuus asioista on kaiken lähtökohta. Ellemme tiedosta, emme voi asioita muuttaa.
Pekka tulee myös oivaltamaan sen, kuinka iso merkitys energianhallinnalla on kokonaishyvinvointiin. Kuinka energianhallinta on stressinhallintaa. Kuinka hyvillä energiatasoilla meidän on helpompi kulkea kohti tavoitteitamme ja kohdata haastavia vaiheita elämässä.
"Nyt tähän session loppuu Pekka haluaisin kysyä sinulta, mitkä ovat 2-3 pientä toiminta-askelta, jotka veisivät sinua kohti tavoitteitamme seuraavien parin viikon aikana?" kysyy Maria luoden näin jo terveen käytänteen sille, että pienin askelin saamme suuria aikaan.
"No, voisinhan vaikka pitkästä aikaa käydä kävelyllä ja ottaa vaimonkin mukaan. Tässähän tulisi jo toiminta-askeleet kahteen tavoitteeseen, eikö? Sen lisäksi mietin, että tuohon kakkostavoitteeseemme olisi hyvä, jos päättäisin kuunnella maltillisemmin eli olisin siis enemmän läsnä. Ja nyt oivalsin, että tämä palvelee myös tuota kolmatta tavoitettamme." Pekka pohdiskelee ääneen.
"Loistavaa, muodostetaan näistä vielä konkreettiset toiminta-askeleet!" Maria sanoo ja kyselee Pekalta coachaavaan tyyliin vielä muutamaa asiaa. Ensimmäisen kahden viikon toiminta-askeleiksi Pekalle muodostuvat:
Käyn 30 minuutin kävelyllä 2 krt / viikko (vaimon kanssa tai ilman vaimoa), myös ulkomaan reissulla.
Kiinnitän huomioni kohtaamisiin ja vuorovaikutustilanteisiin työaikana kuuntelemalla ja olemalla enemmän läsnä.
Kysyn vaimoltani päivittäin "Mitä sinulle kuuluu?".
"Hienoa Pekka! Kiitos tästä sessiosta. Laitan nämä toiminta-askeleet vielä sinulle sähköpostilla tulemaan ja noin viikon päästä kyselen, miten sinulla sujuu niiden kanssa. Voit olla minuun päin yhteydessä, jos tulee kysyttävää tai jumitilannetta. Muuten näemme kahden viikon kuluttua! Mitä otat mukaan tästä ensimmäisestä tapaamisestamme?"
Mitä konkreettisia hyötyjä kuuden kuukauden päästä oli nähtävissä sen lisäksi, että Pekka oli päässyt tavoitteisiinsa?
Yksityiselämässä
Pekka alkoi viihtymään keittiössä ja vastaa arkiruoanlaitosta kolmena iltana viikossa nauttien uusien terveellisten ruokien valmistamisesta. Luovuus olikin ollut hänellä pitkään kateissa. Pekalta löytyy myös usein ruokaisa ja ravitseva lounas automatkojen varalle takakontin kylmälaukusta.
Aamuisin peilistä ei katso enää mörökölli silmäpusseilla, vaan hyvin levännyt Pekka valmiina lähtemään kohti uutta työpäivää.
Verenpaine on laskenut normaalilukemiin ja vyötärön ympärys lähemmäs 90 cm kuin 100 cm
Pekka nauttii vaimonsa kanssa isovanhemmuudesta ja siitä, että jaksavat auttaa nuorta perhettä pienen vauvan kanssa.
Pekka aloitti pitkästä aikaa taas tenniksen peluun ja nauttii miesten saunailloista ja lauteilla vaihdetuista miesten jutuista.
Parisuhde voi hyvin ja sitä vaalitaan kuukausittaisilla treffeillä, jotka Pekka ja hänen vaimonsa suunnittelevat vuoron perään.
Työelämässä
Pekan tiimiläisten keskuudessa tehty tyytyväisyyskysely näytti 38% parannusta tiimiläisten työtyytyväisyyden suhteen, mitä 6 kk aiemmin.
Pekka osaa nollata itsensä hektisinäkin päivinä tapaamisten välissä niin, että aloittaa uuden tapaamisen aina uudella energialla, rauhallisena ja läsnäolevana.
Ilo ja innostus, yhdessä tekeminen alkoivat näyttäytyä täysin uudella tavalla tiimiläisten kesken.
Pekan tulosyksikkö sai kuudessa kuukaudessa käännettyä laskusuunnassa olleen tuloksen kohti parempaa.
Pekka ei ole enää se äreä esihenkilö, joka saattaa helposti korottaa ääntään ja jota joskus jopa hieman pelätään, vaan luottamusta ja turvallisuuden tunnetta herättävä liideri, jolla on aina aikaa kuunnella tiimiläisiään.
Pekan tulosyksikön esimerkistä myös muut tulosyksiköt ovat ottaneet mallia. Pekka on osannut valmentavalla otteellaan luoda tavoitteellisuutta hyvinvoinnin suhteen myös muille yrityksen työntekijöille.
Pekka on näyttänyt tiimiläisilleen loistavaa esimerkkiä siitä, miten omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on kaikkien etu. Mitä johtaja edellä, sitä muut perässä! Pekka on muodostanut uudeksi rutiiniksi perjantainpullien sijaan perjantaiposit, jossa jokainen tiimiläinen saa kehuja onnistumisistaan viikon varrella. Palkkio- ja kannustinjärjestelmä palkitsee nykyään työkontekstissa saavutetuista pienistä voitoista myös heitä, ketkä ovat onnistuneet elintapamuutoksissaan niin, että sairauspoissaolot ja työterveyskulut ovat vähentyneet.
Hyvä Pekka, onnea! Mikäli sinäkin haluaisit ottaa Pekasta mallia ja viedä omaa että organisaatiosi hyvinvointia mielekkäällä ja merkityksellisellä tavalla eteenpäin, niin lataa Hyvinvoiva johtaja, hyvinvoiva organisaatio -valmennusesite täältä.
Voit myös tutustua ko. valmennukseen kotisivuillani.
Ystävällisesti, Maria - Pekan HCA Master Coach
Comments