Ei mene päivääkään, etteikö jostain viestintävälineestä tulisi luettua asiaa työuupumisesta tai elintapasairauksista. Riippuen lähteestä, työkyvyn ja -hyvinvoinnin haasteet saattavat maksaa jopa 30-40 miljardia euroa vuositasolla.
Jotta tuo summa saadaan laskusuuntaan olisi kauniit puheet ja missiot vietävä konkreettisiksi toimiksi yrityksissä ja sen ihmisissä mitä pikimmin. Tämä ei ole vain yritysten haaste, vaan myös yksilöiden haaste. Molempien panosta kaivataan.
Kerran tai pari vuoteen järjestettävät tyhy-päivät ovat kyllä hyviä, hetken aikaa, mutta jotta pääsemme kiinni juurisyihin esimerkiksi elintapasairauksissa ja niiden työkykyä ja työterveydenhuoltoa kuormittavassa luonteessa, tulisi meidän sitoutua kestävämpään kokonaishyvinvoinnin
a) ennaltaehkäisyyn että b) aktiiviseen hoitamiseen.
Health Coachingin avulla saadaan yrityksissä aikaan kokonaisvaltaista muutosta yksilön että koko työyhteisön hyvinvointiin.
Terveys- ja hyvinvointihaasteiden ennaltaehkäiseminen proaktiivisesti tarkoittaa terveyttä tukevien elintapojen ja ajatusmallien jalkauttamista niin, että ehkäisemme muun muassa elintapasairauksien puhkeamista ja / tai uupumista ja sekä näistä johtuvia haasteita työpaikalla.
Mikäli terveys- ja hyvinvointihaasteita (mm. korkeaa verenpainetta/kolesterolia, uupumista, 2. tyypin diabetestä jne) on jo olemassa, voi Health Coach toimia linkkinä työterveyden ja työntekijän välillä auttaen työntekijää voimaan paremmin oivalluttamalla ja kannustamalla häntä viemään konkreettisia ajatus- ja elintapamuutoksia käytäntöön että ylläpitämällä positiivista tilivelvollisuutta, jotta muutoksista tulee kestäviä.
Sen sijaan, että Health Coachingia katsottaisiin kulueränä (onko henkilöstön ja sitä myötä yrityksen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostaminen koskaan kuluerä?), olisi viisaampaa katsoa sitä pitkäaikaisena strategisena investointina, jonka ROI on lukuisissa tutkimuksissa todettu olevan positiivinen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
● Poissaolojen vähentyminen: Työntekijät, jotka osaavat hallita stressiä, ovat todennäköisesti vähemmän pois töistä sairauden takia.
● Resilienssin paraneminen: Työntekijöinä emme aina voi välttää haasteellisia vaiheita (työ)elämässä. Kun voimme paremmin, palaudumme stressaavista ja haasteellisista vaiheita nopeammin.
● Tuottavuuden lisääntyminen: Kun työntekijät voivat henkisesti ja fyysisesti paremmin, he hallitsevat paremmin ajankäyttöään, keskittyvät paremmin ja työskentelevät tehokkaammin.
● Työntekijöiden sitoutumisen paraneminen: Työntekijät, jotka saavat tukea hyvinvointiinsa, ovat keskimäärin sitoutuneempia työhönsä ja yrityksen menestykseen.
● Yleisen työilmapiirin ja viihtyvyyden lisääntyminen: Kun olemme fyysisesti ja henkisesti hyvinvoivia, olemme tutkitusti ystävällisempiä, optimistisempia ja kannustavampia toisillemme.
● Terveydenhuoltokustannusten väheneminen: Kun työntekijät voivat paremmin yrityksen terveydenhuoltokulut vähenevät.
Seuraavassa blogipostauksessa käsittelen miten Health Coaching näyttäytyy yritystasolla käytännön tekoina.
Hyvinvoivin terveisin, Maria
********************************
"Autan yrityksiä parantamaan työntekijöiden työssä viihtymistä, tuloksia ja sitoutumista valmennuksella, jossa työntekijöiden hyvinvointi ja henkilökohtainen että ammatillinen kasvu ovat keskiössä."
Lue lisää palveluistani yrityksille täältä.
Comments