Lapset ovat jo kasvaneet ja harrastuskuskauksien pois jäämisen myötä kalenteri on saanut kauan kaivattua väljyyttä. Uraputkikin on hyvällä mallilla eikä tähän hetkeen ole etenemistavoitteita. Silti ehkä tunnet itsesi kiireiseksi. Sillä mielelläsi täytät väljyyden, kun annat itsellesi luvan olla.
Mitä hermostollinen kiire tarkoittaa?
Hermostollinen kiire syntyy, kun keho ja mieli ovat pitkään olleet ylivirittyneessä tilassa. Stressi, kuorma ja kiire eivät ole vain aikatauluun liittyviä asioita, vaan ne vaikuttavat myös autonomiseen hermostoon. Kun sympaattinen hermosto (”taistele tai pakene” -tila) on ollut pitkään aktivoituneena, hermosto voi jäädä tähän tilaan, vaikka ulkoiset paineet olisivatkin vähentyneet.
Tämä voi näkyä esimerkiksi:
Levottomuutena tai vaikeutena rauhoittua, vaikka aikaa olisi
Keskittymiskyvyn puutteena ja hajamielisyytenä
Univaikeuksina, vaikka väsyttäisi
Kehon kireyksinä ja pintahengityksenä
Tarpeena täyttää vapaa hetki tekemisellä
Sitkeänä vatsarasvana
Miksi hermosto ei välttämättä osaa rauhoittua itsestään?
Jos kiire ja stressi ovat olleet pitkään läsnä, keho alkaa pitää ylivireystilaa normaalina. Se on tuttu ja turvallinen tapa olla. Rentoutuminen voi tuntua jopa epämiellyttävältä, koska hermosto ei ole siihen tottunut. Moni saattaa myös alitajuisesti pelätä pysähtymistä ja kiireen oravanpyörästä ulos hyppäämistä, koska silloin sattaa nousta esiin tunteita ja ajatuksia, joita kiireessä ei ole ehtinyt käsitellä. Kiireen ylläpitäminen saattaa jopa olla selviytymismekanismi vaikeiden asioiden käsittelemättä jättämiseen.

Sietoikkuna ja hermoston optimaalinen toiminta
Jokaisella meistä on hermostollinen sietoikkuna eli tila, jossa pystymme käsittelemään stressiä ja haasteita ilman ylivireyttä tai lamaantumista (=alivireystilaa). Kun olemme sietoikkunan sisällä, koemme olevamme tasapainossa ja pystymme joustavasti reagoimaan erilaisiin tilanteisiin. Pitkään jatkunut stressi tai ylikuormitus voi kaventaa sietoikkunaa, jolloin pienetkin asiat saattavat laukaista ylivireyden tai viedä kehon alivireyden tilaan.
Hermoston optimaalisen toiminnan kannalta on tärkeää tunnistaa oma sietoikkunansa ja laajentaa sitä vähitellen erilaisten harjoitusten avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että opetamme keholle ja mielelle, että on turvallista rentoutua ja että vireystilan säätely on mahdollista.
Miten purkaa hermostollista kiirettä?
Hyvä uutinen on, että hermostoa voi opettaa rauhoittumaan. Alla muutamia keinoja, mutta parhaiten tiedostat itsellesi sopivimmat on kun lähdet vahvistamaan yhteyttä omaan kehoosi, itseesi ja tarpeisiisi.
Tietoinen hengitys – Syvä, rauhallinen hengitys aktivoi parasympaattista hermostoa (lepää ja sulata -tilaa) ja viestii keholle, että kaikki on hyvin. Kokeile esimerkiksi 4-7-8-hengitystä: hengitä sisään neljään laskien, pidätä hengitystä seitsemään laskien ja hengitä ulos kahdeksaan laskien.
Keholliset harjoitukset – Lempeä liike, kuten venyttely, jooga tai rauhallinen kävely, voivat auttaa hermostoa siirtymään ylivireystilasta rauhoittumiseen.
Aistien käyttö – Kehon maadoittaminen aistien avulla auttaa palautumaan tähän hetkeen. Kokeile esimerkiksi paljain jaloin kävelyä, käsien upottamista lämpimään veteen tai luonnon ääniin keskittymistä.
Tunteiden kohtaaminen – Jos pysähtyminen tuntuu vaikealta, se voi olla merkki siitä, että taustalla on käsittelemättömiä tunteita. Kirjoittaminen, keskustelu turvallisen ihmisen kanssa tai lempeä itsereflektio voivat auttaa käsittelemään sisäistä kuormitusta.
Rutiinit ja rytmi – Kehon ja mielen rauhoittaminen kaipaa säännöllisyyttä. Ei suorittamista, vaan oman itsen kuuntelua ja hermoston kunnioittamista. Pienet, päivittäiset hetket, joissa tietoisesti pysähdyt, voivat auttaa hermostoa oppimaan uudenlaisen tavan olla.
Turvallisuuden tunne – Hermosto tarvitsee turvan kokemusta voidakseen siirtyä ylivireydestä palautumiseen. Luo itsellesi ympäristö, jossa tunnet olosi turvalliseksi; tämä voi tarkoittaa niin fyysistä tilaa kuin myös tunnetason turvaa ihmissuhteissa.
Lopuksi
Haluan vielä muistuttaa, että kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ja sisäisen kiireen hallinnassa hermoston rauhoittaminen ei ole se juttu, vaan hermoston tasapainottaminen. Tarkoitus ei ole vain päästä pois ylivireystilasta, vaan löytää joustavuutta hermoston toimintaan eli kykyä siirtyä tarpeen mukaan aktiivisuudesta lepoon ja takaisin. Kun hermosto on tasapainossa, pystyt toimimaan energisesti ja keskittyneesti silloin kun tarvitaan, mutta myös rauhoittumaan ja palautumaan ilman, että keho jää jatkuvaan valmiustilaan. Tämä on avain kestävään hyvinvointiin ja elämäniloiseen arkeen.
*************************
Lue lisää palveluistani täältä.
Varaa maksuton Kiirestä kukoistukseen -alkukeskustelu täältä .
Comments