Sisäisen kiireen kierre - este kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille
- Maria Nurmi
- Jan 28
- 4 min read
Elämme aikoja, jossa kiireestä ei kerro pelkästään täyteen ympätty kalenteri, vaan ennemminkin tapamme olla. Sisäinen kiire ei näy välttämättä näy ulospäin, mutta sen kuulee usein puheissa. "Mulla on niin kiire, etten ehdi!" "Tää viikko on taas yhtä tulipalojen sammuttelua"
Sisäinen kiireen kierre pitää meidät helposti jatkuvasti valppaana; kiirehtimässä ja etsimässä seuraavaa tehtävää suoritettavaksi. Toisaalta se voi myös saada meidät työpäivien jälkeen lamaantuneena sohvalle niin, että ajatuskin lenkille lähtemisestä uuvuttaa. Silti ajatukset jatkavat kiirehtimistään, vaikka fyysisesti olemme paikoillamme.
Tämä näkymätön kiireen kierre on yksi isoimmista esteistä sille, että voisimme saavuttaa kokonaisvaltaista, meidän tarpeistamme lähtöisin olevaa hyvinvointia.
Mutta mistä sisäinen kiire kumpuaa, ja miten se vaikuttaa meihin työelämässä ja vapaa-ajalla?
Sisäinen kiire työelämässä
Johtajana tai yrittäjänä sisäinen kiire on helppo naamioida tehokkuudeksi. Kun hoidamme montaa asiaa yhtä aikaa, vastaamme viesteihin sekunneissa ja täytämme jokaisen päivän minuutilleen, saatamme näyttää tuottavilta ja aikaansaavilta. Mutta totuus voi olla toinen.
Sisäinen kiire estää meitä pysähtymästä ja näkemästä kokonaisuutta. Se voi saada meidät kulkemaan laput silmillä näkökulmiamme kaventaen ja saada meidät toimimaan jatkuvassa selviytymistilassa, jossa teemme päätöksiä impulsiivisesti emmekä strategisesti. Hermojärjestelmämme pysyy pitkiäkin aikoja ylivireystilassa, mikä kuluttaa energiaa ja luovuutta; niitä samoja resursseja, joita tarvitsisimme päätösten tekemiseen ja ratkaisujen löytymiseen.
Miten sisäinen kiire saattaa näyttäytyä työelämässä?
Jatkuva tarve olla saatavilla ja vastata nopeasti kaikkiin ulkoisiin vaatimuksiin (soittopyynnöt, sähköpostit jne).
Tunteena, että kaikki asiat ovat kiireellisiä, jolloin selkeys ja priorisointi vaikeutuu.
Impulsiivisina päätöksinä ja vaikeutena nähdä pitkän tähtäimen kokonaiskuvaa.
Luovuuden ja keskittymiskyvyn heikkenemisenä hermoston ylikuormituksen vuoksi.
Uupumuksena ja tunteena siitä, ettei aika riitä kaikkeen, vaikka työpäivät venyvät kohtuuttomasti.
Pitkään jatkuessaan sisäisen kiireen kierre voi johtaa uupumukseen, luovuuden ehtymiseen ja jopa tunteeseen, että olemme etääntyneet siitä, miksi alun perin lähdimme yrittäjäksi tai halusimme edetä johtajiksi.
Mitä sisäisestä kiireestä vapautuminen tuo työelämään?
Parempi keskittyminen ja selkeys; osaat tunnistaa, mitkä asiat ovat prioriteettilistan kärjessä
Kyky johtaa itseäsi ja muita rauhallisemmin, luottamuksen kautta (Huom! Psykologisen turvallisuuden näkökulma)
Enemmän energiaa ja luovuutta työpäiviin, kun hermosto ei ole jatkuvasti hälytystilassa.
Strategisempi ajattelu ja viisaammat, nopeasti tehtävät päätökset, kun kiireen tunne ei aja toimintaa.
Kestävyyttä ja hyvinvointia pitkällä aikavälillä, mikä näkyy myös tiimissäsi tai yrityksessäsi.

Sisäinen kiire vapaa-ajalla
Vapaa-ajalla sisäisen kiireen kierre voi ilmetä toisella tavalla. Vaikka kalenteri ei olisi täynnä, sisäinen kiire pitää meidät kiinni suorittamisessa. Sen sijaan, että voisimme rentoutua ja nauttia hetkestä, mieli muistuttaa meitä tekemättömistä asioista: "Pitäisikö järjestää keittiön kaapit? Entä lasten kouluhommat? Olisiko nyt hyvä hetki suunnitella ensi viikkoa?"
Tämä jatkuva tekemisen tarve juurtuu usein lapsuudessa opittuihin toimintamalleihin ja uskomuksiin. Ehkä meille on opetettu, että arvomme määräytyy sen mukaan, mitä saamme aikaan. Tai ehkä olemme kasvaneet ympäristössä, jossa rauhoittuminen ja itsestä huolehtiminen ei ollut osa kulttuuria.
Sisäinen kiire voi myös saada meidät tuntemaan syyllisyyttä ja jopa olomme laiskaksi, kun emme jaksa panostaa hyvinvointiimme työpäivän jälkeen. Ehkä illalla suunnittelimme lähtevämme lenkille tai kokkaavamme terveellisen aterian, mutta päädymme jäämään sohvalle ja tilaamaan noutoruokaa. Tämä ei kuitenkaan ole laiskuutta, vaan hermostomme tapa viestiä, että olemme ylikuormittuneita. Hermostomme yrittää suojella meitä pysäyttämällä ylimääräisen toiminnan; se kaipaa lepoa, ei ylimääräisiä suorituksia.
Miten sisäinen kiire näyttäytyy vapaa-ajalla?
Vaikeus rauhoittua ja olla tekemättä mitään.
Tunne, että pitäisi käyttää vapaa-aika "järkevästi" tai "hyödyllisesti".
Syyllisyyden tai laiskuuden tunne, kun hyvinvointiin ei jaksa panostaa työpäivän jälkeen.
Mieli täynnä to do -listoja, jotka eivät jätä tilaa nauttimiselle ja rentoutumiselle.
Lepokin voi tuntua tehottomalta... "Vaikka lepään, niin en silti voi paremmin!"
Urheiluna, joka menee aivan yli. "Pystyin juoksemaan puolikkaan maratonin, joten elämäni on hallinnassani!"
Liian tiukan ruokavalion ja rajoitusten kautta. "I've got this -meininki ja hallinan tunne)
Mitä sisäisestä kiireestä vapautuminen tuo vapaa-aikaasi?
Tunteen kokonaisvaltaisesta palautumisesta, kun mieli ja keho saavat oikeasti rauhoittua.
Energiaa tehdä asioita, jotka tuottavat iloa ja hyvinvointia.
Armollisempi suhtautuminen itseen; ei enää tarvetta suorittaa vapaa-aikaa.
Syvempi yhteys läheisiin ja kyky olla läsnä hetkessä.
Tunne, että elämä on tasapainossa ja sinulla on aikaa myös nautinnolle, ei pelkästään velvollisuuksille.
Sisäisestä kiireestä vapautuminen on tie kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia
Ensimmäinen askel sisäisen kiireen vähentämisessä on sen tiedostaminen. Tiedostaminen on aina muutoksen lähtökohta. Tämä voi tarkoittaa sitä, että kysymme itseltämme muun muassa:
Mikä estää minua pysähtymästä? Mitä saatan pelätä?
Pystynkö pysähtymään ilman syyllisyyttä?
Mitä tunteita tai uskomuksia kiire peittää alleen?
Sisäinen kiire ei katoa yhdellä päätöksellä yhdessä yössä, mutta pienillä, tietoisilla valinnoilla voimme alkaa purkaa sen otetta. Uskomusten ja pinnan alla olevien syiden tarkastelemisen kautta pääsemme vapautumaan sisäisen kiireen kierteestä kestävämmin. Jo sen tunnistaminen, että mikä saa sinut pysymään kiireen kierteessä (josta on tullut turvallinen tapa olla) voi aukaista monia ovia kiireettömyyteen.
Sisäisen kiireen kierre on monelle meistä näkymätön este, joka pitää meidät kiinni selviytymistilassa. Mutta muutos on mahdollinen. Pysähtyminen, tietoinen itsensä johtaminen ja uusien ohjelmointien luominen voivat auttaa meitä vapautumaan tästä kierteestä ja rakentamaan elämää, joka tukee meitä kokonaisvaltaisesti.
Oletko valmis pysähtymään, kuuntelemaan itseäsi ja luomaan nautinnollisen ja tasapainoisen elämän, jossa saat aikaan, mutta osaat nauttia myös levollisuudesta ja rauhasta? Ensimmäinen askel voi olla juuri se, mitä tarvitset loppuelämän muutokseen. Jos koet, että olet valmis ottamaan ensimmäisen askeleen, niin mielelläni sparraan ja oivallutan sinua maksuttoman strategiasession myötä. Tämä ei sido sinua mihinkään. Voit laittaa minulle sähköpostia maria(at)marianurmi.com varataksesi ajan strategiasessioon.
Huom! Yksilövalmennusten lisäksi avasin lopputalvelle / alkukeväälle muutamia aikoja intensiivisiin VIP-päiviin, jonka sisältö räätälöidään sinun tarpeidesi mukaan. Pääset lukemaan VIP-päivästä lisää täältä.
************************'
Lue lisää palveluistani:
Comentários