Maanantaina strollasin kauppakärryillä tuon tutun ja turvallisen kotikaupan käytäviä. Illan vieraita varten ruokatarvikkeet olivat jo kasassa, kunnes tein kassajonossa u-käännöksen. Kukkakimppu unohtui.
Valikoimaa ei juurikaan ollut, mutta löysin kimpun, josta erottautui ruskan sävyjä.
Kotiin tullessani tein sen, mitä aina teen kukkakimpuille (pl. kukkakaupasta ostetut minua varten sidotut kimput) eli levitin kimpun antimet työtasolle ja jo siinä kimppua purkaessani huomasin, että yksi kukkanen näytti olevan ehtoopuolella. Nuupahtanut ja kovin allapäin oleva gerbera.
Sidoin kimpun uudelleen ja hain siihen takapihalta vielä yhden syyshortensian oksan gerberaa korvaamaan.
Yksinäinen, nuupahtanut gerbera jäi keittiön työtasolle. Aikomukseni oli heittää se pois, mutta päätinkin laittaa sen juuri siivoamani wc:n tasolle. Leikkasin tuoretta imupintaa ja lisäsin maljakkoon raikasta vettä.
Alkuperäinen kimppu pääsi ruokapöytään ja se näyttikin siinä kauniilta. Jossain vaiheessa menin viemään vessaan puhdasta käsipyyhettä ja iskin silmäni gerberaan. Se oli kokenut muodonmuutoksen; nuupahtanut olomuoto oli muisto vain ja nyt se kurotti ryhdikkäästi kohti valoa.
Vielä näin parin päivän jälkeenkin se ihastuttaa siellä. Ei, meillä ei ole tapana pitää wc:ssä kukkia, mutta koska gerbera viihtyy tuolla ehkä vähän karussakin olosuhteissa ilman kunnollista auringon valoa, saa se siellä ollakin.
Tarinan opetus nro 1?
Emme aina välttämättä pääse loistamaan ryhdikkäänä siinä ryhmässä, niiden ihmisten kanssa, johon olemme syystä tai toisesta ajautuneet tai johon meidän on istutettu. Voi olla, ettemme uskalla olla aidosti omia itsejämme. Tuoda itseämme ryhdikkäästi esiin. Tai toisaalta voi olla, ettei meille ole siinä ryhmässä suotu kasvumahdollisuuksia ja/tai tukea, joita kaipaamme. Maaperää, josta ponnistaa.
Voimme nuupahtaa, sillä olemme kadottaneet sen suunnan, jota kohden haluamme kasvaa kaikessa siinä olemassaolon oikeutustaistelussamme ja hiljaisessa viisaudessamme, jota kannamme. Jonka kanssa emme kuitenkaan halua tai saa tulla nähdyksi tai kuulluksi, sillä emme koe sen olevan jostain syystä turvallista.
Olemme keskiarvo niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa vietämme eniten aikaa. Jos se on vastoin arvojamme tai ajatusmaailmaamme siitä, millaisia haluaisimme olla tai mitä oikeasti siellä ytimessämme olemme, voi olla että nuupahdamme. Sen sijaan, että saamme ryhmästä energiaa, joudumme jatkuvasti sitä antamaan.
Kun pääsemme olosuhteisiin tai ryhmään, jossa meille suodaan otolliset kasvumahdollisuudet - siitäkin huolimatta, että ne olisivat vähän jopa karummat - voi olla, että alamme kukoistaa, sillä löydämme valoa myös paikoista, joista emme olisi sitä kuvitelleet löytyvän.
Kenties löydämme maaperän, joka ravitsee juuri meidän näköistä kasvuamme. Energisoi ja auttaa meitä kurottamaan ryhdikkäästi ylöspäin. Niin, että omalla energiallamme ja ryhdikkyydellämme voimme vaikuttaa myös lähellä olevien ihmisten kokemukseen siitä, että heilläkin on lupa seistä näkyvinä omina itsenänsä.
Tarinan opetus nro 2?
Tuo gerbera on kasvanut hurjaa vauhtia. Nopeasti. Mutta siltikin haluan uskoa siihen, että ryhmässä olisi kasvanut kestävämmin ja vahvempana. Mikäli olisin leikannut gerberaan uuden imupinnan (kuvastaen uskomuksia & rohkeutta tulla näkyväksi ja kuulluksi omana upeana itsenään), se olisi varmasti viihtynyt tuossa kimpussakin. Ryhmässä. Toinen toistensa kasvua tukien, toinen toisiinsa välillä nojaten.
"Jos haluat mennä nopeasti, mene yksin.
Jos haluat mennä pitkälle, mene yhdessä."
************
Mitä oivalluksia tai ajatuksia tämä herätti?
● Koetko olevasi hetkittäin hieman nuupahtanut gerbera, jolla ei ole annettavaa itselleen tai muille? Haluaisitko kokea olevasi oman hyvinvointisi johtaja, nauttia keski-iästä elinvoimaisena ja tasapainoisena ja löytää elämän merkityksellisen oman kasvun ja kehityksen kautta? Tutustu keski-ikäisille naisille suunnattuun Sheo-yksilövalmennukseeni täällä.
● Oletko esihenkilö, tiimin vetäjä tai työllistävä yrittäjä? Koetko, että energiatasosi ja hyvinvointisi voisi olla parempi, jotta koko organisaatio voisi paremmin? Tutustu Hyvinvoiva johtaja, hyvinvoiva organisaatio -valmennukseen täällä.
Comments